16 Kasım 2012 Cuma

SONBAHARDA YABAN MERSİNLİ TERS YÜZ KEKİ


Sonbaharı seviyorum... Hazan mevsimi ile birlikte ruhlarımız da melankolikleşip, sessizleşiyor. İçe dönüş ve kendinle kalma isteğinin en yoğun hissedildiği mevsim... Fiziksel olarak da yavaşlama zamanı... Böyle zamanlarda bahçelerde geçirilen saatler de insana ilaç gibi geliyor. Bahçemdeki dört zeytin ağacı, iki nar ağacı, iki yaban mersininden bu yıl oldukça iyi ürün aldım. Zeytinlerimi yaptım, narları ve yabanmersinlerini de topladım... Özellikle yaban mersinleriyle yeni tarifler denemeyi ve arkadaşlarıma yedirmeyi çok seviyorum... Bu yıl yeni bir tarifim var : YABAN MERSİNLİ TERS YÜZ KEKİ....BLUEBERRY UPSİDE DOWN CAKE... Deneyin, hem kolay hem de çok lezzetli...

                           

MALZEMELER:
2 su bardağı taze yaban mersini
1/2 su bardağı toz şeker
2 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı limon kabuğu rendesi
..........
1/2 su bardağı tereyağ, yumuşatılmış
1 su bardağı toz şeker
3 yumurta
1 çay kaşığı acıbadem esansı
1 yemek kaşığı limon rendesi
3/4 su bardağı süt
2 su bardağı un
1 paket kabartma tozu

YAPILIŞI:
Fırın 175 C derecede ısıtılır. 
24cm.lik yuvarlak kelepçeli kek kalıbı yağlanır ve unlanır.
Bir kapta yaban mersinleri, 1/2 su bardağı toz şeker, 2 yemek kaşığı un ve 2 yemek kaşığı limon rendesi ile karıştırılıp hazırlanmış kek kalıbına dökülür. Yaban mersinlerinin tamamen bu hazırlanan malzeme ile kaplanması gerekir.







 Diğer tarafta yumuşatılmış tereyağ ile toz şeker iyice çırpılır.







Yumurtalar birer birer ilave edilir, acıbadem esansı ile birlikte limon kabuğu rendesi de karışıma eklenir.






2 su bardağı un ile kabartma tozu da ilave edilip iyice çırpılır.
Son olarak süt eklenip, karıştırılır ve kalıpta bekleyen yaban mersinlerinin üzerine yayılır.



Önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 60-70 dakika veya kekin ortasına batırılan kürdan temiz çıkına kadar pişirilir.
Servis tabağı kalıbın üzerine konulur ve ters çevrilir, yavaşça kelepçe açılır. Ilık olarak vanilyalı dondurma ile servis edilir.

AFİYET OLSUN

.