19 Ocak 2013 Cumartesi

BİR ZİNGİBER HİKAYESİ


Zingiber...Bildiğimiz adı ile zencefil... Tam latince adı ise Zingiber officinale... Anayurdu güneydoğu Asya olup Çin, Malezya ve Hindistan'da yoğun olarak yetiştirilmekte ve kullanılmaktadır. İçerdiği mineral ve vitaminler sayesinde şifa verici bir özelliği vardır. Kalsiyum, fosfor, demir, B ve C yönünden zengindir.
 Nelere iyi geliyor ?
-Mide ve bağırsak hastalıkları
-Solunum yolu rahatsızlıkları
-Romatizmal hastalıklar
-Yüksek tansiyona bağlı hastalıklar
-Bağışıklık sistemi hastalıkları
Nasıl ve nerelerde kullanılır?
Toz, kuru ya da taze olarak aktarlardan satın alabileceğiniz gibi son yıllarda pazarlarda ve büyük marketlerde de tazelerine sıkça rastlamaktayız.
En yaygın kullanım şekli çay olaraktır. Size iki ayrı zencefil çayı tarifi vereyim. Soğuk algınlığı ve öksürüğe birebir!
Zencefil çayı 1 : Yarım tatlı kaşığı rendelenmiş taze zencefili bir bardak soğuk suya ekliyoruz. Yaklaşık 5 dakika kadar hafif ısıda kaynatıp süzüyoruz. Soğumadan sıcak sıcak içiyoruz. Arzu edenler bal ve limonla tatlandırabilirler. 
Zencefil çayı 2 : (4 kişilik) Kaynamış bir litre suya 1-2 kök kuru zencefil veya büyükçe bir parça taze zencefil, birkaç karanfil, küçük bir tarçın çubuğu, 4 kakule tanesi ile 1-2 yaprak taze nane koyuyoruz. Çaydanlığı ateşten alıp 10-15 dakika kapağı kapalı ve üzeri bir bezle örtülü şekilde demlendiriyoruz. Sonra 2 yemek kaşığı siyah çay veya 1 tatlı kaşığı yeşil çay eklenip 5 dakika daha dinlendiriyoruz. Güzelce süzüp bal veya esmer şeker ile tatlandırıyoruz. Bal ilave edeceksek çayın biraz ılınmasını bekliyoruz... Azı yarar, çoğu zarar diyerek günde 2 bardaktan fazlasını içmemeye dikkat ediyoruz...
Toz veya rende taze zencefili yemeklerimizde kullanabiliriz, özellikle et ve tavuk yemekleri ile çorbalara; pasta, kek ve kurabiyelere egzotik bir lezzet katıyor.
Reçel ve marmelatını yapabileceğiniz gibi sadece tatlandırıcı olarak da kullanabilirsiniz.
Zencefil yağı lokal olarak kullanıldığı zaman romatizma, eklem ve adele ağrılarında da rahatlatıcı bir etki yapıyor.

Eh, bu kadar faydadan bahsedip bir tarif vermemek olmaz, değil mi? Bu tarif sık yaptığım bir kek...Hollanda'dan... Malzemesi az, yapımı kolay, yemesi ise tek kelime ile harika:) Şiddetle tavsiye ediyorum.

ZENCEFİLLİ KEK
125gr tereyağ, yumuşatılmış
200gr şeker
3 yumurta
1 çay kaşığı tarçın
1/2 çay kaşığı toz karanfil
1 1/2 çay kaşığı toz zencefil
250gr un
2 tatlı kaşığı kabartma tozu
1/8lt krema
Fırın kabınızın ölçüsüne göre bisküvi tozu

-İlk önce fırınımızı 200 C derece ısıtıyoruz.
-Yumuşatılmış tereyağına azar azar şeker, tek tek yumurtayı çırparak ilave ediyoruz.
-Krema, tarçın, toz karanfil, toz zencefil, un ve kabartma tozunu da ekleyip tahta kaşıkla karışıma yediriyoruz.
-22cm.lik yağlanmış, unlanmış ve tabanına bisküvi tozu serpilmiş kalıbımıza döküyoruz. Tercihinize göre kare veya dikdörtgen kalıp da kullanabilirsiniz.
-Yaklaşık pişme süresi 35-40 dakikadır.
Yumuşak, pufidik bir kek olup yanında vanilyalı dondurma veya krema ile servis edebilir, üzerine pudra şekeri serpebilirsiniz...
Afiyet olsun....


En sevdiğim defter açılıyor, Snoopy ve Woodstock'a bir selam çakılıp işe koyulunuyor...

Malzemeler buluşmaya hazır...

Önce şekerimizi ölçüyoruz...

Sonra sırasıyla tereyağ, yumurtalar ve kuru malzemeler karışıyor...

Artık fırına hazırız...

Oldu da piştik maşallah!

Çay saatine yetiştik...

Mmmmmmmm....Afiyet olsun



















6 yorum:

  1. Zencefilli kek hııımm enfes, zencefil üzerine saatlerce konuşabilirim, mutfağımdan da eksik etmemeye çalışırım, ellerinize sağlık. :)
    Çatal ve bıçak zevkinize hayran olduğumu belirtmeden geçemeyeceğim.
    Sevgiyle iyi pazarlar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim güzel sözlerinize. İşim gereği eskileri topluyorum, bazılarını kendime saklıyorum tıpkı bu Fransız malı gümüş çatal bıçak gibi. Umarım birgün karşılaşırsak uzun uzun sohbet etme fırsatımız olur.
      Sevgiler Alaçatı'dan...

      Sil
  2. yazarlık kadar mutfakta da iddialı olduğun gözüküyor, "Bir Zingiber Hikayesi" bir eser için gizemli bir başlık olabilir. Başlığı görüp devamına bakınca aslında azıcık hayal kırıklığına uğradım, gerçekten bir öykü ummuştum. Ama tarifleri uygulayacağım, tarifler kadar yazıların devamını bekliyorum.kaleminde mürekkebin bol olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, seni kırmayıp bundan bir de öykü çıkarayım o zaman:) Tariflerin geri dönüş haberlerini de merakla bekliyorum... Selamlar...

      Sil
  3. Bir süredir aklımdaydı zencefilli kek tarifiniz ve nihayet denedim.
    Malzemeler eksiksiz, lezzet kusursuz, olağanüstü, çiğ bile kaşık kaşık yiyebilirim, nasıl bir aroma saatlerce kokusu mutfağımı süsledi, çok teşekkür ediyorum kıymetli paylaşımınız için.
    İzin verirseniz eğer (kaynağını belirterek) bloğumda yayınlamak isterim.
    Sevgiler yürekten...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cok sevindim begenmenize ve blogunuzda paylasmaniz beni daha da mutlu edecek emin olun:)
      Evi saran kek ve kurabiye kokusu...Mutluluk!
      Yazinizi sabirsizlikla bekliyorum...
      Sevgilerimle...

      Sil