27 Kasım 2011 Pazar

TOHUM YAŞAMDIR! TOHUMUNA SAHİP ÇIK!

Cumartesi günü Seferihisar'ın Gödence köyünde önemli bir etkinlik vardı. Biz de oradaydık...


Ekolojik Üreticiler Derneği ile Karaot Tohum Derneğinin bu ortak çalışmasının amacı katılımcıları yerel tohumlar ve ekolojik tarım konusunda bilgilendirmekti. Yerli tohum satışının Tohum Yasası ile yasaklanmasının ardından gündemde olan konu ile ilgili olarak yerel tohumların korunması, üretilmesi ve yaygınlaştırılması için çalışmalar yapılıyor, küçük çiftçiler desteklenerek ekolojik tarıma teşvik ediliyor, yerel üretici pazarları kuruluyor, tohum takas şenlikleri düzenleniyor, atalardan kalma bilgiler paylaşılıyor...
Yeni bir de çalışma başladı... Küçük çiftçinin ürünlerini uygun fiyatlarla doğrudan tüketicilere ulaştırarak köylünün ve köyün ekonomik olarak desteklenmesi sağlanıyor.  Zeytin, zeytinyağı, zeytinyağlı sabun, incir, kuru üzüm, tarhana, kuru börülce, pekmez, nar ekşisi, ev eriştesi ( havuçlu, pancarlı, ıspanaklı, domatesli, biberli, sade), domates salçası, susam, ceviz, badem, acı pul biber satıştaki ürünler...Bilgi ve siparişleriniz için dernek üyesi Hüsniye Önder ile irtibata geçebilirsiniz. Tel: 0506 961 14 36  E-posta: hh_onder35@hotmail.com

Paylaşmak istediğim bir de bildirileri var:

''TOHUMUNU GETİR PAYLAŞ!
 YÜREĞİNİ GETİR YAŞAT!
 BİLİNCİNİ GETİR ÇOĞALT!

Biz köylüler, binlerce yıldır tohumlarımızı yetiştirdik. Yöremizin özelliklerine göre, farklı hava koşullarında, doğa ile işbirliği içinde sayısız bitki çeşitlerini geliştirdik. Atalarımızdan kalan bilgiyi tohumlarımızda sakladık. Tecrübelerimizi gelecek kuşaklara aktardık. Tarımın başladığı eski yıllardan bu yana gıda güvenliğinin temelini, yarattığımız bu zengin çeşitlilik oluşturdu. Bugün farkındayız ki; tohumlarımız çalınıyor ve yanlış insanların elinde değiştiriliyor.

Ürettiğimiz ürünler; yerel pazarlar ve yerel beslenme kültürünün yardımcı olmasıyla ürün çeşitliliğinin artmasına neden olmuştur. Ancak gıdanın uluslararası ticaretinin yapılmasıyla yerli çeşitlerimizin azalması başlamıştır. Her geçen yıl pazarlar kapatılıyor, onların yerine büyük zincir marketler, alışveriş merkezleri açılıyor. Bu durum da yerli çeşitlerimizin azalmasıa, tek tip ürün yetiştirilmesine neden oluyor. Şirketlere bağlı tüccarların istediği çeşitleri üretmek zorunda kalıyoruz.

Biliyoruz ki; tohum ve bitkilerin varlığını korumanın yolu onları üretmek ve çoğaltmaktır. Üretmek de yetmez, ürünlerimizi doğrudan yerel pazarlarda insanlara ulaştırabilmeliyiz. Şirketler sadece ticari çıkarlarını düşünerek açlığa ve kıtlığa çare olmak bahanesiyle hangi bitkilerin yaşayacağına, hangilerinin ortadan kalkacağına karar veriyorlar. Kendini devletten üstün tutan şirketlerden yana politikalar sonucunda çiftçiler zamanla tohum endüstrisine bağımlı hale getiriliyor. Bu da yerli köy çeşitlerini kısa sürede ortadan kaldırıyor.

Geleneksel ekolojik köylü tarımı, endüstriyel metotlardan çok daha sağlıklı ve sürdürülebilirdir.
Toplumda oluşan gıda bilinci her geçen gün yerli çeşitlerin daha sağlıklı olduğunun farkedilmesini sağlıyor. Bu durumun korunması ve geliştirileblmesi ancak yerli tohumların kullanılması ile mümkündür. Yerli tohumla üretim yapıyor ve yerel pazarlarda bizzat vatandaşlarımıza sunuyoruz.

Biz köylüler; beslenmenin ve kültürel kimliğin en önemli kaynağının tohum olduğunun bilincindeyiz. Bu bilinç ile örgütlenerek yerli çeşitlerin korunması ve üretilmesi için yıllardır çaba sarfediyoruz. Biliyoruz ki; üreticiler ancak kendi örgütleri ile kendi sorunlarına sahip çıkabilirler ve o sorunları aşabilirler.

Diğer yandan tarımın artık çiftçiler yerine büyük şirketler tarafından yapılması isteniyor. Bu durum her geçen yıl köylerin ıssızlaşmasına, göçe, işsizliğe ve sağlıklı gıdaya erişimin imkansızlaşmasına yol açacaktır. Henüz ülkemiz köylülüğünün büyük çoğunluğunu (%85) küçük ve orta ölçekli çiftçiler oluşturmakta ve bu da bize umut vermektedir. Bizim varlığımız sizlerin tercihlerine bağlıdır. Eğer AVM'lerden, büyük süpermarketlerden alışverişe devam ederseniz, marka arayışı içinde olursanız küçük çiftçiliğin yok olmasına onay vermiş olacaksınız. Ama, biz köylülerden doğrudan, kooperatiflerimizden, üretici ve köy pazarlarından, organik pazarlardaki üreticilerden veya temsilcilerinden gıdanızı sağlarsanız küçük çiftçiliğin tasfiyesine hayır diyeceksiniz. Neye oy vereceğinize karar vererek demokrasiyi sadece sandık başlarında kullandığınız oylarla sınırlandırmamış olacaksınız.
Herşey size bağlı!


KARAOT TOHUM DERNEĞİ                  EKOLOJİK ÜRETİCİLER DERNEĞİ


  •                                                                

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder